Elastische kousen bij trombose: Hoe werken ze?

Elastische kousen bij trombose, veel mensen die trombose klachten hebben dragen therapeutische elastische kousen. Maar hoe de kousen precies hun werk doen is vaak onduidelijk. Door een trombose wordt de doorstroming van uw bloed verhinderd en kunt u klachten aan uw been of arm krijgen. Elastische kousen of steunkousen helpen in dit geval bij de doorstroming van het bloed en voeren vocht af.

Wat is trombose precies?
Trombose is een aandoening waarbij er in een bloedvat een bloedstolsel gevormd wordt. Trombose kan zowel in de slagaderen als in de aderen ontstaan. In de slagader leidt het stolsel tot een verminderde bloedtoevoer naar de weefsels die door deze slagader worden verzorgd. Een aderlijke trombose leidt tot verminderde bloedafvoer en zwelling in de omgeving van die ader.
Trombose kan erg gevaarlijk zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat u hiervoor onder controle van een specialist of huisarts staat.

Symptomen van trombose
Er zijn een veelvoud aan symptomen, en de symptomen zijn ook afhankelijk van de plek waar de trombose optreed. Veel voorkomende problemen bij een been trombose zijn;

  • Zware en vermoeide benen
  • Dikke en eventueel glanzende benen
  • Een pijnlijk en rood been
  • Een rood- of blauwkleurige verkleuring van het been

Het komt ook heel vaak voor dat er juist geen zichtbare symptomen zijn, dus neem altijd contact op met de huisarts als u klachten ervaart. Heeft u de diagnose trombose gekregen dan krijgt een behandelpan met een medische indicatie van uw arts. Vaak wordt het been (of de arm) eerst gezwachteld om de zwelling te doen afnemen. En vervolgens is een elastische kous onderdeel van de behandeling. 

Hoe werkt een therapeutische elastische kous?

Elastische kousen geven druk op de aderen en ondersteuning  aan het been. Er zijn kousen in verschillende drukklassen die, afhankelijk van  de klachten, hun werk doen.

Drukklasse van een kous
Steunkousen zijn er in verschillende drukklassen, 1 tot en met 4. Afhankelijk van uw medische indicatie wordt er een bepaalde drukklasse aangemeten. De lichtste kousen zijn vaak de zogenaamde steunkousen en hebben drukklasse 1. Deze worden bijvoorbeeld gedragen bij het sporten of als iemand last heeft van reizigerstrombose. Vanaf drukklasse 2 worden de kousen aangemeten en ook vergoed door uw zorgverzekeraar. Laat u altijd goed informeren over welke kous voor u het meest geschikt is.

Aanmeten van de kousen is heel belangrijk

Het is heel belangrijk dat een therapeutische elastische kous goed aangemeten wordt. De druk in de kous wordt van onderaf opgebouwd, dus de kous moet goed aansluiten bij de enkel. Of uw kous nou een confectiemaat heeft of u een maatwerk kous nodig heeft, hij moet de juiste druk op de juiste plekken geven. Daarom moet een kous zorgvuldig worden aangemeten.

Onderhoud van de kousen

Om ervoor te zorgen dat uw kousen hun werk goed doen, moeten ze goed onderhouden worden. De kousen moeten dagelijks gewassen worden om hun elasticiteit te behouden. U krijgt altijd wasvoorschriften bij uw kousen meegeleverd.